tiistai 17. lokakuuta 2017

Oletko mies, joka ei tiedä, kuinka reagoida #metoo-kampanjaan? Ei hätää, tässä siihen ohjeet!

Viikonloppuna ja alkuviikosta sosiaalisessa mediassa kiersi #metoo-kampanja, jonka saatesanoissa pyydettiin, että jokainen, joka on joskus kokenut seksuaalista häirintää, jakaisi viestin. Kampanjan tarkoituksena on tuoda näkyviin, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä ja ahdistelu ovat. Osa ihmisistä myös jakoi kertomuksia omista kokemuksistaan samassa yhteydessä. Huomiota herättävintä on kuitenkin ollut sen, että lähes jokainen naisoletettu on osallistunut kampanjaan. Itseäni se ei yllätä yhtään, mutta monet miesoletetut ovat olleet tästä hämillään. Tässä muutamia ohjeita siihen, kuinka kampanjan herättämiä tunteita voi käsitellä:

1.     Ärsyttääkö, kun koko seinä on täynnä samaa viestiä? Jep, siitä voi päätellä, että mikä se pointti tässä oli.

2.     Et siis ole koskaan kokenut seksuaalista häirintää tai mielestäsi koskaan ahdistellut ketään? Hyvä juttu. Tässä kampanjassa ei ollut kyse sinusta. Voit ottaa kantaa, jos haluat, mutta not all men –tyyppinen uhriutuminen ei edistä asiaa millään tavalla.

3.     Älä loukkaannu kokemuksia jakaneille ihmisille. Seksuaalinen ahdistelu on laaja ja vakava ongelma. Sen esiintuominen ei ole hyökkäys juuri sinua kohtaan. Koita mieluummin miettiä, mikä tässä yhteiskunnassa ja kulttuurissa mahdollistaa ilmiön suunnattoman laajuuden.

4.     Otitko sen asenteen, että itsekin alat nyt ihan periaatteessa kokea kaiken häirintänä, ”jos kerran naisoletetutkin niin tekevät”? Vähättelet ongelmaa, lopeta se heti. Keskity mieluummin analysoimaan sitä, että miksi tämä kampanja loukkaa sinua niin henkilökohtaisesti. Muista silti, että tämän kampanjan ydin ei ollut sinun kokemuksesi loukkaantumisesta, vaan muiden kokemukset seksuaalisesta häirinnästä. Älä omi kampanjaa omille asiaan liittymättömille tunteillesi. Viet tilaa niiltä, joita asia oikeasti koskee.

5.     Älä yritä määritellä uhrien puolesta, mikä on seksuaalista häirintää. Älä arvota muiden kokemuksia. Et osaa, et pysty eikä se ole sinun tehtäväsi. Älä varsinkaan määrittele, että jonkun kokemus on niin pieni, ettei se sinusta ole häirintää. Häirintä tai ahdistelu syntyy aina uhrin kokemuksesta. Ihmiset ovat yleisesti ottaen hyvin herkkiä tunnistamaan toisten kosketusten, katseiden ja sanojen tarkoituksia. Kun nämä teot ovat tietoisia, yksipuolisia ja niiden tarkoitus on alentaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta tai määrittää toinen pelkäksi seksuaaliseksi objektiksi, kyseessä on häirintä tai ahdistelu. Kyse on vallankäytön muodosta. Esimerkiksi opettaja tai esimies käyttää valtaansa väärin, kun vihjailee alemmassa asemassa olevalle seksuaalisesti, kiinnittää asiatonta huomiota toisen kehoon tai koskettelee ilman lupaa. Kokemus valta-aseman väärinkäytöstä voi tietenkin syntyä myös vähemmän ilmeisissä tilanteissa. Ulkopuolisen ihmisen voi usein olla vaikea tai mahdoton huomata sitä ja yleisten sääntöjen määrittely on vaikeaa.

6.     Kaikki kommunikointi ei ole häirintää. Jos kahden ihmisen välillä on aito yhteisymmärrys siitä, että molemmat haluavat tilanteen kehittyvän seksuaaliseksi, vihjailevaksi tai romanttiseksi, jotkin teot, jotka ilman tätä yhteisymmärrystä olisivat häirintää, eivät sitä ole. Asia on vaikea sanallistaa tai normittaa, mutta sosiaalisissa tilanteissa se sen sijaan voi syntyä hyvinkin luontevasti. Älä siis vedä sitä johtopäätöstä, että naisoletettujen kanssa on mahdotonta tehdä yhtään mitään.

7.     Seksuaalinen häirintä ei ole imartelevaa. On hyvä pitää yleisenä sääntönä, että jos aiot esimerkiksi kommentoida toisen ihmisen ulkonäköä, tee se aina hyvin harkiten. Tuntemattomien tai etäisesti tuttujen ihmisten ulkonäön minkäänlainen kommentoiminen on yleensä aina huono ratkaisu. Et voi mitenkään tietää, miten sinulle vieras ihminen kommenttisi kokee, jos et tiedä hänen taustaansa ja suhdettaan omaan ulkonäköönsä. Jos työtehtävä tai jokin tilanne on sellainen, että toisen ihmisen ulkonäkö on siinä olennaisen tärkeä asia, pidä kommenttisi mahdollisimman yleisellä tasolla. On huomattavasti asiallisempaa sanoa, että ”pitkät hiuksesi sopivat tähän tehtävään” kuin että ”ihastuin pitkiin hiuksiisi”. Jos siihen, mikä sinusta oli kehu, ei reagoida ihastuneella kiitollisuudella, menit todennäköisesti kehuinesi metsään. Älä suutu siitä, vaan toimi seuraavalla kerralla toisin. Monet naisoletetut kuulevat ulkonäöstään niin paljon erilaisia määrittelyjä, kehuja tai haukkuja, että sinun kommenttisi aiheesta ei välttämättä jaksa kiinnostaa enää yhtään, oli se sinusta kuinka ylistävä tahansa.

8.     Ihminen, joka kertoo seksuaalisesta häirinnästä ei tee sitä siksi, että haluaisi kiertoteitse kehua, kuinka seksuaalisesta haluttava on. Seksuaalisen häirinnän kokemusten esiintuonti ei ole huomion kalastelua. Seksuaalinen häirintä ei tunnu hyvältä. Älä väitä, että seksuaalinen ahdistelu saisi jonkun tuntemaan olonsa seksikkääksi, ihanaksi tai rakastetuksi. Se ei todellakaan saa. Naisoletetut tai kukaan muukaan ei ihan oikeasti halua tulla ahdistelluksi, joten älä koskaan väitä, että oikeasti uhrit hakevat sitä pukeutumisellaan, käytöksellään tai paikatakseen itsetuntoaan.

9.     Se, että olet mielestäsi hyvä ihminen, ei tarkoita, ettetkö joskus olisi tahallaan tai tahattomasti tehnyt virheitä. Se ei tee sinusta pahaa ihmistä. Mieti ihan oikeasti, miten kohtelet ihmisiä ympärilläsi. Se, mikä sinusta on ehkä upeaa läppää, voi toiselle olla ahdistavaa alentamista. Osa seksuaalisesta häirinnästä on niin normalisoitua, ettet välttämättä edes tajua sen olevan toiselle häirintää. Esimerkiksi itsensäpaljastajat varmasti haluavat tietoisesti aiheuttaa uhreissaan ahdistuksen ja pelon tunteita, mutta useassa tapauksessa kyse on enemmänkin ajattelemattomuudesta kuin siitä, että pitkän mietinnän jälkeen päättää alkaa ahdistelijaksi. Voit aina muuttaa toimintatapojasi. Yhdelläkään kampanjaan osallistuneella ei myöskään ole minkäänlaista velvollisuutta tulla kertomaan sinulle, että juuri sinä olet niin hyvä ihminen, että voit ohittaa tämän kaiken miettimättä sitä ollenkaan.

10.  Ja ehkä tärkein kaikista: älä koskaan vähättele toisen ihmisen kokemusta häirinnästä. Seksuaaliseen häirintään ja ahdisteluun on sisäänrakennettuna se, että se saa uhrin melkein aina kokemaan häpeää, nöyryytystä ja syyllisyyttä. Nämä tunteet usein estävät tuomasta esiin häirintää ja se on tässä se ongelma. Jos toisen ihmisen kertomus häirinnästä tuntuu sinusta pieneltä tai turhalta, niin muista, että siinä kontekstissa sinun tunteellasi ei kerta kaikkiaan ole mitään väliä. Et voi tuntea toisen ihmisen kokemusta ja vähättelemällä sitä aktiivisesti ylläpidät sitä maailmaa, jossa jokainen naisoletettu kokee jatkuvasti seksuaalista häirintää. Kuuntele mieluummin, mitä sinulle yritetään sanoa.

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu ovat niin iso ja yleinen ongelma yhteiskunnassa, että suurin osa naisoletetuista tuskin enää jaksaa edes laskea tapausten määrää. Kun jaoin viestin omalla seinälläni, mielessäni ei käväissytkään, että jakaisin samassa yhteydessä kuvauksen kokemuksistani, sillä niitä on niin paljon, että voisin saada niistä aikaan romaanikirjasarjan. Enkä varmasti ole tässä yhteydessä poikkeus.


Se, että kampanja herättää paljon keskustelua ja voimakkaita tunteita on minusta selvä merkki siitä, että viestin jakamiselle oli todellista tarvetta. Toivokaamme sen myös aidosta vaikuttavan siihen, kuinka jatkossa toisiamme kohtelemme.

13 kommenttia:

  1. Näistä varsin hyvistä huomioista jäi puuttumaan kohta siitä, miten toimia silloin jos on miehenä kokenut seksuaalista ahdistelua, mutta kampanjaan osallistuminen askarruttaa. Osa viestiä levittäneistä on käyttänyt saatesanoissa termiä "women", osa termiä "people".

    Uskon, että miehen osallistuminen tähän kampanjaan voi herättää joissakin ihmisissä tunteen siitä, että mies tunkeutuu hakemaan huomiota näidenkin kokemusten alueelta, johtaen keskustelua sivuun sukupuolirakenteista ja valta-asemasta. Toisaalta tuntuisi tärkeältä, että myös miehet voisivat tehdä kokemuksiaan näkyväksi, varsinkin kun niihin liittyy vielä miesten osalta hyvin vahvaa tabu-ajattelua, eikä tällaista kampanjaa kukaan ole kuitenkaan erikseen miehille räätälöimässä (ja ehkä parempi niin).

    Mikä siis olisi ahdistelun kohteeksi joutuneen miehen kannalta paras tapa tukea tätä kampanjaa? Osallistua siihen naisten joukossa, vai nyökätä hiljaa, samalla kun joka tapauksessa on syytä tarkastella omaa käyttäytymishistoriaansa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kampanjahan alunperin lähti liikkeelle tarpeesta tuoda esiin nimenomaan seksuaalisen häirinnän sukupuolittunut luonne. Olen nähnyt monen miehen osallistuvan kampanjaan ja monella myös siihen liitettynä omaa pohdintaa siitä, että jos itsellä on koko elämän varrelta kokemuksia korkeintaan muutamia, naiset kokevat näitä viikottain. Olenkin nähnyt käytettävän myös tunnusta #yesallwoman, joka vahvistaa vielä edelleen sitä, että häirintä on jokaisen naisen elämässä läsnä. Jokainen (mies) voi varmasti pohtia, haluaako kampanjaan osallistua ja miten haluaa, mutta ehkä tärkeää tässä yhteydessä on tiedostaa, että ilmiö on silti vahvasti sukupuolittunut.

      Siinä olet toki oikeassa, että miehiin kohdistava häirintä on eri tavalla tabu ja siksi se vaatisikin ehkä oman, tästä kampanjasta erillisen keskustelunsa?

      Poista
    2. Ehkä miehiin kohdistuvasta häirinnästä pitäisi tosiaan käydä erillinen keskustelu, mutta ongelmaksi nousee se, että miten ja milloin se oikeastaan pitäisi käydä.

      Nostan tässä esimerkiksi surullisenkuuluisan 'All Lives Matter' -kampanjan, joka on ehkä aika karmea – tai sitten valitettavasti aivan liian hyvä – esimerkki, koska on syytä ajatella että se oli lopulta ja luultavasti jo alusta lähtien masinoitu konservatiivien vastapuhekampanjaksi. Ei kuitenkaan ole mitenkään mahdotonta kuvitella, että sen nimissä puhui myös aivan hyvää tarkoittavia ihmisiä, jotka eivät halunneet ottaa kenenkään muiden kokemuksista mitään pois. Pointti on tämä: kampanja olisi ollut ajoitukseltaan ja toteutukseltaan ontuva ja mauton, vaikka se olisi ollut 100% hyvässä tarkoituksessa tehty. Kysymykseksi jää, olisiko sitä ylipäänsä voinut tehdä onnistuneesti. Ja edelleen: kuinka helposti keskustelu miesten kokemasta ahdistelusta ja häirinnästä muuttuisi samanlaiseksi miesasiamiesten oman agendan ajamiseksi ja muunlaiseksi vastapuheeksi naisten kokemuksia vastaan. En pidä mahdottomana sitä että sen voi tehdä oikein, mutta silti olisin siitä aika huolissani.

      Ei minulla kyllä toisaalta ole edes tietoa siitä miten yleistä miesten kokema ahdistelu on. En tiedä onko sen käsittelylle mitään suurta "sosiaalista tilausta".

      Toki tässä #metoo-kampanjassa on ihan syytäkin tulla näkyväksi ilmiön sukupuolittunut luonne, joka näkyy varmasti sekä eri sukupuolten kokeman ahdistelun määrässä ja myös itse ahdistelun luonteessa. Henkilökohtaisesti mua harmittaa se, että minäkin olisin voinut ihan vain oppia lisää lähi- ja tuttavapiirissäni tapahtuneen ahdistelun määrästä ja toisaalta iloita ihmisten rohkeudesta, mutta sen sijaan minulla nousi (miehenä) omat tunteet ja kokemukset pintaan kahdesta ahdistavasta itseeni kohdistuneesta (miesten taholta) ahdistelutapauksesta. Tietyssä mielessä siis nimenomaan halusin jotenkin itselleni pöydän ja valonheittimen "keskustelutilaisuuteen joihin minua ei ole kutsuttu", mikä on sekin aika tympeää tajuta. Tietysti siihen voisi sanoa että "no, nyt tunnet itse sen minkä melkein jokainen nainen on joutunut tuntemaan", mutta kyllähän sitä haluaisi sitten jotenkin myös jakaa ja osallistua. Siihen ei vain oikein tunnu olevan yksinkertaista, kaikkia kunnioittavaa tapaa.

      Poista
    3. No vastaanpa nyt näin miehenä kun asia nousi puheeksi.

      Kaikille on varmasti itsestäänselvää, että naiset kokevat enemmän seksuaalista häirintää kuin miehet. Tässä pari yksittäistä kokemusta, joita joku voisi ehkä pitää seksuaalisena häirintänä:

      -Noin 14-vuotiaana kadulla yli 60-vuotias mies puristi minua perseestä ja ehdotti seksiä. Kieltäydyin, jolloin tämä poistui matkoihinsa.
      -Noin 19-vuotiaana yli 40-vuotias nainen kouri minua ympäriinsä baarissa. Yritin vaihtaa paikkaa ja tämä seurasi jatkaen toimintaansa. Viimeinen asia mikä mielessäni olisi käynyt oli, että olisin sanonut asiasta portsarille, koska tämähän olisi nauranut tällaisesta asiasta valittavan miehen pihalle.
      -Eräs existäni (nainen) yritti riidan yhteydessä ärsyttää minua kourimalla minua munista, eikä lopettanut pyydettäessä.

      Minulla on sen verran paksu nahka, että yksikään mainituista tapauksista ei vaikuttanut elämänlaatuuni, mutta joku muu olisi voinut pitää niitä kiusallisina. En kuitenkaan oleta, että kaikilla muilla ihmisillä näin on. Itse asiassa siitä syystä en myöskään oleta, että ne kipeimmät kokemukset omaavat olisivat valmiita jakamaan omat kokemuksensa yhtä helposti kuin itse.

      Seksuaalinen häirintä on rakenteellinen ongelma, johon varmasti lähes jokainen nainen on törmännyt. En siitä huolimatta raaskisi sanoa 6-vuotiaalle pojalle, joka on kokenut seksuaalista ahdistelua tai transsukupuoliselle, joka on kokenut kymmenvuotisen syrjintähelvetin, että kokemuksiesi kertominen halventaa ja vähättelee niiden häirintäkokemusten merkitystä, joita naiset joutuu rakenteellisesti kokemaan.

      Poista
    4. Olen mies, eikä seksuaalinen häirintä kuulu tapoihini. En koskettele tuntemattomia (en kauheasti tuttujakaan), enkä ikinä kommentoi julkisesti kenenkään ulkoista olemusta, en miesten enkä naisten. Kuplassani ei ole ketään, joka harrastaisi seksuaalista häirintää julkisesti ainakaan niin, että minä olisin ikinä todistanut asiaa. Sikäli kampanjan laajuus löi minut ällikällä

      Uskon, että kyse on laajasta ongelmasta ja se kohdistuu enemmän naisiin kuin miehiin. Naisia ahdistelevat nimenomaan miehet. Ja miksi näin on? Syitä on varmaan monia, patriarkaalinen yhteiskunta on vain yksi niistä. Itse ajattelen, että tässäkin mennään aina kivikaudelle asti. Tuolloinkin suvun jatkaminen oli ihmisen päätehtävä lajin selviytymisen kannalta, ja kuten tiedämme, miehen aktiivisuus on suvunjatkamisen ehto jo biologisistakin syistä. Mies on siittäjänä aktiivinen toimija, nainen on siittiön vastaanottajana passiivinen. Siksi nainen voi joutua osallistumaan suvun jatkamiseen myös tahtomattaan, mutta mies ei. Tai ainakin miehen raiskaaminen naisen toimesta siten, että lopputuloksena on hedelmöittyminen, on hyvin hankalaa. Ehkä tästä on jäänyt nykymiestenkin dna:han joku säie siitä, että seksuaalinen häirintä on osa lajinmukaista käytöstä. Näinhän eläinmaailmassakin on. Urosnisäkkäät etsivät kiima-aikana naarasta, joka päästäisi selkään. Ei ihminen lajina kovin kaukana muista nisäkkäistä ole.

      Kampanja sai minut myös ajattelemaan itse kokemaani seksuaalista häirintää. Pienen pohdinnan jälkeen mieleen muistuikin kaikenlaista. Olen toisinaan joutunut itseäni 10-20 vuotta vanhempien (sinänsä kyllä vetävien) naisten seksuaalisen kiinnostuksen kohteeksi, vaikka elänkin vakituisessa suhteessa. Siitä huolimatta pikkujouluporukoissa minulle on mm. julkisesti ehdotettu seksiä, ja tuloksena on tietysti ollut iloinen naurunremakka, että "nyt on taas (ehdottaja) X:llä meno päällä". Seksiä suoraan ja julkisesti ehdottava nainen on "rempseä", mutta seksiä suoraan ja julkisesti ehdottava mies on "ahdisteleva sika". Ei se ihan tasa-arvoiselta tunnu.

      Poista
    5. "Siksi nainen voi joutua osallistumaan suvun jatkamiseen myös tahtomattaan, mutta mies ei."
      höpö höpö, kondimiin voi tehdä vaikka neulalla reiän ja päihtynyttä miestä voi hyväksikäyttää. Tunnen ystäväpiiristäni kaksi miestä, jotka ovat tahtomattaa vanhempia.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Glau:

    Todellakin miehiä häiritään erittäin paljonkin. Useita ei-silmiinpistäviä miehiä ei häiritä ollenkaan, mutta jos on tarpeeksi erikoisen tai hyvännäköinen niin häirintää voi saada jatkuvasti. Iso osa miesten kokemasta häirinnästä kasautuu pienelle määrälle miehiä.

    Ja asiasta on todella vaikea puhua koska sekä miehet että naiset vähättelevät asiaa.

    VastaaPoista
  4. Voisitko itse lopettaa miesten kokeman seksuaalisen häirinnän vähättelyn ja olettamisen miten tämä kampanja on meille näkynyt tai miten siihen on suhtauduttu. Suhteellisen vastenmielistä, että paasaat miten pitäisi suhtautua, mutta et itse elä omien ohjeittesi mukaan.
    #metoo

    VastaaPoista
  5. mitä tarkoittaa naisoletettu/miesoletettu?

    VastaaPoista
  6. Sitä, että henkilö, josta puhutaan, saattaa ulkoisesti vaikuttaa naiselta tai mieheltä, mutta koska kyseistä ihmistä ei tunne, ei voi olla varma hänen sukupuolisuutensa kokemuksesta. Ulkonäön perusteella ei koskaan voi olla varma henkilön sukupuolesta.

    VastaaPoista
  7. Nimeni on LISA ja olen USA: sta, haluan käyttää tätä tilaisuutta kiittää suurta Agadagaa, joka todella teki elämäni miellyttävän tänään. Tämä loistava mies, tohtori Agadaga toi ihana mieheni takaisin minulle, minulla oli kaksi kaunista lasta minun aviomies, noin neljä vuotta sitten, minä ja mieheni ovat olleet yksi riita tai toinen, kunnes hän lopulta jätti minut yhdelle nuorelle naiselle. Tunsin, että elämäni on ohi ja lapset luulivat, etteivät he enää näe isäänsä. vahva vain lapsille, mutta en voinut hallita tuskaa, joka pahoinpitelee sydämeni, sydämeni oli täynnä surua ja tuskaa, koska olin todella rakastunut mieheni kanssa. Joka päivä ja yö ajattelen häntä ja toivovat aina, että hän tulee takaisin minulle, kunnes jonain päivänä tapasin hyvän ystävänni, joka oli myös sellaisessa tilanteessa kuin minä, mutta hänen ongelmansa oli hänen entinen poikaystävä, jolla hänellä oli ei-toivottu raskaus ja hän kieltäytyi ottamasta vastuuta ja hylkäsi hänet. Hän kertoi minulle, että minulla oli pieni tapaus ja että en olisi syytä huoleen siitä ollenkaan, joten kysyin, mikä oli ratkaisu ongelmalleni ja hän antoi minulle tämän suuren miehen. sähköpostiosoite.Olen epäilevä, jos tämä mies oli ratkaisu, otin yhteyttä tähän suuriin ihmiseen ja hän kertoi minulle, mitä tehdä ja minä teen heidät kaikki, hän sanoi minua odottamaan vain 72 tuntia ja että mieheni tulee ryömimään hänen polvilleen vain anteeksiantoa varten, joten minä uskollisesti tehin mitä tämä suuri mies pyysi minulta ja varmasti 72 tunnin kuluttua hän oli takaisin minulle jälleen yhteyttä Agadaga apuun tänään agadagaspiritualhome@gmail.com

    VastaaPoista

Katso myös tämä:

Häpeä

Häpeä istuu pääni päällä ja nauraa. Se nauraa sitä, että sain tänään neljäsataa viisikymmentä euroa, joista käytin neljäsataa heti myöhässä ...